Totalt antall sidevisninger

onsdag 25. mai 2011

USA tur april/mai 2011 - Oppsummering


Da skal jeg ta en liten oppsummering a turen
Turen startet 26 april og hjemkomsten var 19 mai. Vi ankom Atlanta i Georgia på ettermiddagen. En del av ruten var klar, men på grunn av tornado- og stormvarsler så måtte vi legge opp turen noe etter hva værmeldingene sa. Jan Terje var den som fulgte mest med på dette og han var mye reddere for de varslene som kom enn det han fortalte meg på det tidspunktet. Ikke så rart egentlig, når vi på nyhetene kunne følge med hvilke ødeleggelser det var og hvor mange liv som gikk tapt.

Vi var gjennom mange stater og byer på turen. Alle byene vi var i/gjennom er umulig å oppsummere, men vi var gjennom/innom følgende stater:
 1. Georgia
 2. Alabama
 3. Missisippi
 4. Louisiana
 5. Texas
 6. Oklahoma
 7. Arkansas
 8. Tennessee
 9. North Carolina
 10. Virginia
 11. Kentucky
 12. Ohio
 13. Indiana
 14. Illinois
 15. Iowa
 16. Nebraska
 17. South Dakota
 18. North Dakota
 19. Minnesota
 20. Wisconsin

Totalt så kjørte vi noe i overkant av 1000 mil (det vil si litt over to ganger tur/retur  Lindesnes til Nordkapp). Det er ikke så ille som det høres ut, for vi kjørte noen timer og hadde godt med pauser. Vi stoppet når det var noe vi ville se på og det var det jo mye av.  Jan Terje var den som kjørte absolutt mest, jeg kjørte bare noen få ganger og jeg kjørte ikke når vi måtte på "Interstate" eller inn i byene. Han er en god sjåfør, så det var veldig greit for meg. Selv om jeg av og til "holdt meg fast" og bremsa og sånn, men sånn er det vel når en skal være passasjer og er vant til å kjøre sjøl.

Vi hadde god nytte av GPS'n underveis, da vi hadde lastet ned kart over USA før vi dro. Jan Terje hadde altså to damer i bilen, ei på dashbordet og ei ved siden av seg. Det gikk stort sett bra, men det var verst når de to ikke var enige om kjøreretningen :) Den ene gangen kunne det gått galt, fordi hu på dashbordet ville til venstre, mens jeg ville til høyre. Jada, jeg vet at jeg er stedvill og har dårlig retningssans, men denne gangen hadde jeg faktisk rett! Jan Terje stolte imidlertid på GPS'n og tok til venstre..... ooops! Feil kjøreretning på highway. Heldigvis var det lite trafikk og en åpning som gjorde det mulig å kjøre over til riktige kjørebaner ganske kjapt. Det var bra, for stort sett så var det langt mellom stedene en kunne komme over veien og inn i den andre kjøreretningen. GPS dama fikk oss også inn på noen merkelige veier av og til, noe som til tider førte til mye latter. Det hendte også at vi ikke kjørte som hu ville og da "masa" hu voldsomt og skulle ha oss til å snu. Noen ganger når hun hadde kommet med et utall av forslag på å snu, så var det riktig som om hun sukket tungt å sa "ta en u-sving når det er mulig" og så blei hu stille.

Når det gjelder været, så var vi egentlig veldig heldige med det. Bortsett fra 2-3 dager, så hadde vi sol/fint vær hele tiden. Når det regnet, så regnet det imidlertid noe voldsomt og vi opplevde også at det snødde. På det varmeste hadde vi ca 37 grader og på det kaldeste rundt 0 grader, så det var kontraster.

Kontraster var det også naturmessig. Fra de høyeste fjell, til prærielandskap. Fra storbyer til småbyer og sumpområder.


Det er ikke så lett å plukke ut noen få ting som en skal nevne i en oppsummering. Det er så mange inntrykk og vi har sett så mye.

Det som imidlertid er spesielt er at det er ufattelig mange ihjelkjørte dyr på veiene. Alt fra hjort til Armadillo (beltedyr), Ra"coon" (vaskebjørn), slanger, skilpadder, rev, alligator osv. Det er jo litt uvant for oss, da viltnemnda i alle fall fjerner de litt større dyrene ganske raskt. Det virket som om de forsvant raskt likevel, da det ofte var andre dyr/fugler å se, som så brukte det til mat.

Vi så også mange ulike typer boliger, i ulik standard. Fra det enkleste til det mer fasjonable, men slik er det jo overalt.


Det som også slo oss var at folk kjørte greit og med god avstand, de var høflige og hadde god tid. Forskjellen var da vi kom inn til byene. Da var det nesten som om mange gikk gjennom en personlighetsforandring. De var stressa, kjørte tett opp i bilen foran og hissige og kjørte fort.

New Orleans er jo en spesiell by og selv om det er en storby (ca 500 000 innbyggere), så får en ikke så veldig det inntrykket. Det kommer av hvordan byen er bygget opp og også har bevart en del av de gamle små bygningene og små  gatene en del steder.

Blue Ridge Mountain var også fantastisk med de flotte fjellene og begynnende vår. Spesielt å se skog i slike høyder og også store mengder med viltvoksende Rhododendron langs Blue Ridge Parkway. Veien strekker seg gjennom to stater, Virginia og North Carolina. Vi kjørte stort sett den delen som går gjennom North Carolina.

Av opplevelser ellers så var det moro å komme til Rymans Auditorium i Nashville og være på konsert der. Publikum er veldig annerledes enn det vi er vant med. De roper og hoier og er med og er virkelig med på å gjøre stemningen god. Nashville var en spennende by og vi tilbrakte også en del tid på Country Music Hall of Fame and Museum.

Billy Bob's i Texas var et annet sted et var artig å besøke og å være på konsert. Det var høy cowboyfaktor og det var spesielt å få høre George Jones live. Han er jo en gammel mann blitt, så det er ikke så stor sjanse for at vi får den muligheten igjen.

Låvefesten i Virginia på Carter Family Fold var også en spesiell og artig opplevelse. Vi kom der i snakk med en eldre og hyggelig kar som het Soerensen til etternavn, hans forfedre var danske. Veldig artig og koselig å se hvordan flere generasjoner hadde det moro og koste seg sammen en lørdagskveld.

Vi overnatter to netter i New Orleans og tre i Nashville og bortsett fra tre netter hos Patty og Tom i Lester Prairie, så hadde vi bare en overnatting på de andre stedene.

Det som var spesielt da vi kjørte rundt var den gode tilgangen på rasteplasser. Der var det renslige toaletter og mulighet for å kjøpe noe å drikke. I tillegg så var det også en del velkomssentere da vi kom inn i nye stater. Der var det mulighet for informasjon, kart og en kopp kaffe, medfølgt av av en hyggelig prat og gode tips.

Vi ble ganske forsynt av frityrstekt mat etter hvert, men det handler om hva en er vant til selvfølgelig. Det var imidlertid ikke vanskelig å se at det var den mest vanlige måten å lage mat på.

Jeg kunne fortsatt å nevne mange steder og opplevelser, men dette får holde som en oppsummering. Gå heller inn på de enkelte dagene/steder på bloggen, hvis du ønsker å se noe mer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar